POPŻ PODPROGRAM 2017 – efekty

POPŻ PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jarocinie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 1062 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

52,12 ton żywności;

4995 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2017 dla 184 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkań dla  36 uczestników
  • Kulinarne – 3 spotkań dla 148 uczestników